Hoe maak je een leerkracht cv?
Ben je aan het solliciteren voor een baan als docent? Heb je een interessante vacature gevonden voor een droombaan in het onderwijs? Volg hier het stappenplan voor het opstellen van een onderwijs cv voor de functie als docent in het basis- of voortgezet onderwijs.
Stap 1. Hoe schrijf je een goede profieltekst voor je onderwijs cv?
In een profieltekst beschrijf je jezelf. Belangrijk om te melden is je motivatie. Waarom wil je graag voor de klas staan? Welke voldoening haal je eruit? Wat zijn je eerdere (positieve) ervaringen? Meld in de tekst ook wat je sterkste eigenschappen zijn, zo krijgt de lezer een positief en duidelijk beeld van je.
- Goed met kinderen/jeugd kunnen omgaan
- Geduldig
- Verantwoordelijkheids gevoel
Stap 2. Werkervaring in het onderwijs
Wanneer je werkervaring hebt opgedaan als leerkracht in het onderwijs dan is het belangrijk dit op het onderwijs cv te vermelden. Plaats dit in chronologische volgorde, dus je meest recent werkervaring bovenaan. Vermeld verder de school, functie en welke periode. Je kunt je taken/functie verder uitlichten, maar hou het wel kort. Heb je nog geen of weinig werkervaring opgedaan? Schrijf dan een vaardigheden cv, hiermee richt je je op je vaardigheden.
Stap 3. Ook je stage is werkervaring
Tijdens je PABO (of andere) opleiding heb je vast en zeker ook stage gelopen. Vermeld dit op je onderwijs cv op ongeveer dezelfde manier als je werkervaring. Dit kan belangrijk zijn wanneer je bijvoorbeeld nog maar weinig werkervaring hebt en je kunt je ervaring bij een onderwijsinstelling tevens als referentie gebruiken.
Stap 4. Je genoten opleidingen
Welke opleiding heb je gevolgd? Vermeld waar je de opleiding hebt gevolgd en wanneer en of je je diploma hebt gehaald. Je hoeft van je opleidingen verder geen lang verhaal te maken. Ook (lange) cursussen kun je hier kwijt. Mocht je veel cursussen hebben gevolgd, plaats het dan onder een apart kopje. Dit doe je voor beiden als volgt:
- 2017 – Microsoft Excel (LOI) (Diploma/certificaat: Ja)
- 2016 – 2019 Cursus assertiviteit, Certificaat: ja
En zo komt het op je onderwijs cv uit te zien
Stap 5. Je vaardigheden apart vermelden
Hierboven hebben we al een aantal vaardigheden genoemd die jij tijdens je werkervaring als docent(e) hebt opgendaan. Naast het benoemen van competenties in je profieltekst op je cv benoem je ook apart je vaardigheden.
Vaardigheden voor op je leerkracht cv
- Goed met kinderen/jeugd kunnen omgaan
- Geduldig
- Verantwoordelijkheids gevoel
- Betrouwbaar en integer
- Kan goed uitleggen
- Staat positief/optimistisch in het leven
- Je zorgt dat kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen
- Je kunt tegen kritiek en gaat daarover in gesprek
- Laat leerlingen zelf nadenken en onderzoeken
- Betrokken bij leerlingen
- Kan goed observeren
- Je bent flexibel en doet meer dan alleen lesgeven
- Je hebt mensenkennis
- Toegankelijk
6. Overige vermeldingen op je onderwijs cv
Hierboven staan de standaard en de belangrijkste stappen van een gemiddeld (chronologisch) cv. Stap 1 tot en met 5 is hier dus gericht op een curriculum vitae voor docenten. Maar je kunt natuurlijk veel meer op een cv vermelden zoals je hobby’s/interesses, referenties en natuurlijk je persoonlijke gegevens. Tevens is een goede indeling en een keurige cv layout belangrijk, je wilt immers graag opvallen tussen alle andere cv’s.
Wil je dus een goed onderwijs cv maken, download dan het gratis cv sjabloon. Hiermee heb je uiteindelijk een compleet cv en je laat zien dat je ook op details let.
Nu nog even geduld hebben voor een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en daarna eindelijk aan de slag als leerkracht of een andere functie binnen het onderwijs.
Interessante websites voor solliciteren in het onderwijs:
Solliciteren in het onderwijs
Vacaturebank onderwijs
Werken in het onderwijs
Onderwijs vacatures