Update 12-09-2022
Het vermelden van cursussen op je cv hangt af van de ruimte die je over hebt en of deze relevant zijn voor de functie op de vacature. Wanneer je nog nauwelijks of geen werkervaring hebt opgedaan wordt het vermelden van cursussen een prioriteit, je maakt dan het zogenaamde functioneel cv.
Welke cursussen of trainingen meld ik op mijn cv?
Recente cursussen
Let op dat je de cursussen die je op je cv zet niet uit een ver verleden zijn. Een training van bijvoorbeeld 20 jaar geleden kan bijvoorbeeld verouderd zijn en is dus niet meer relevant. Bepaalde vaardigheden die je hebt verkregen tijdens je werkervaring maar ook bij een cursus (uit ver verleden) kun je het beste vermelden onder het kopje werkervaring.
Relevante cursussen
Vermeld cursussen die relevant zijn voor de functie op de vacature. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een baan als verpleegkundige dan hoef je je cursus marketing strategie niet te vermelden, het is dan simpelweg niet interessant voor de lezer. Een cursus vermeld je omdat de kennis en vaardigheden die je daarmee verkregen hebt iets toevoegen voor de functie waarnaar je solliciteert, logisch toch?
Interne trainingen
Tijdens je werk heb je vaak de mogelijkheid interne trainingen te volgen. Het is daarom ook niet gek om in sommige gevallen je training onder het kopje werkervaring te plaatsen. Dit kun je doen door de cursus in de beschrijving van je werkervaring bij een bepaald bedrijf te vermelden.
Hoe en waar vermeld je trainingen op je cv?
De indeling van mijn curriculum vitae
We schreven al eerder een blog over een cv opstellen. Begin je cv met je persoonlijke profiel, hierin vertel je in een stuk tekst iets over jezelf. Ook je persoonlijke gegevens zet je bovenin je cv. Wanneer je dit hebt gedaan kun je verder met je werkervaring en opleidingen in chronologische volgorde gevolgd door je vaardigheden. Dit allemaal zijn de belangrijkste onderdelen op je cv.
Waar zet ik mijn cursussen op mijn cv?
Het is nu belangrijk om te bepalen wat je nog meer op je cv zet en ruimte op je cv te vinden waar je je cursussen plaatst. Hier enkele opties:
- in de zijkant (sidebar) onder de vouw
- onderaan je cv, bijvoorbeeld onder werkervaring of opleidingen
- je kunt het nog bij werkervaring plaatsen wanneer je een interne cursus hebt gevolgd
- een langdurige cursus kun je plaatsen onder het kopje opleidingen
Hoe vermeld ik deze cursussen?
Wat vertel ik over de cursus(sen) die ik heb gevolgd? Je kunt het op de volgende manier op je cv zetten:
- 2017 – Microsoft Excel (LOI) (Diploma/certificaat: Ja)
- 2016 – 2019 Cursus assertiviteit, Certificaat: ja
En om je een nog duidelijker beeld te geven. Hierbij een aantal voorbeelden van cursussen op een cv sjabloon.
Cursus vermelding voorbeeld 1
Cursus vermelding voorbeeld 2
Uitleg bovenstaande cv voorbeelden
In bovenstaande template voorbeelden zie je een apart kopje “cursussen” staan. En niet al te prominent op je cv vermeld, simpelweg omdat er belangrijkere zaken op je cv meer aandacht krijgen.
Tot slot: is de cursus relevant genoeg?
Vraag je dus af of de cursussen er ook echt toedoen en hoeveel aandacht je erop wilt vestigen. Niet relevant genoeg? Zet je cursus er dan niet op, het behoort niet bij de belangrijkste onderdelen op je curriculum vitae. Wil je je cursussen er toch op plaatsen? Bedenk goed waar je ze plaatst en of ze relevant genoeg zijn voor het vakgebied. De keuze is helemaal aan jou!