Een veelgestelde vraag: moet ik mijn referenties wel of niet vermelden op mijn cv? Op de meeste cv’s worden geen referenties vermeld. Veel voorkomende redenen hiervoor zijn “geen plek meer op mijn cv” of “dat komt bij de sollicitatie wel aan bod”. En in zekere zin is het ook niet persé nodig, maar waarom zou je het dan wel doen?
Waarom je wel referenties op je cv zet
Stel, je hebt bij een bedrijf gewerkt en zij zijn uitermate tevreden over jou, dan wil je ze natuurlijk graag als referentie. Zij vertellen dan hoe jij functioneert, wat jouw vaardigheden zijn en hoe je als collega en als persoon bent. Een positieve referentie dus en dat is ook precies wat je wilt, jezelf zoveel mogelijk van je goede kant laten zien. Tevens wekt het ook vertrouwen wanneer je een referentie op je cv vermeld. Maar zorg wel dat je daarmee belangrijkere zaken op je cv niet teveel afleidt.
En daarmee komen we meteen bij de volgende vraag…
Hoe en waar zet ik referenties op mijn cv?
Zoals ik je hier al eerder vertelde is het geen must je referenties op je cv te plaatsen. Dus wanneer je dat wel doet vermeld je het in ieder geval niet op een prominente plaats , zoals je dat wel doet met bijvoorbeeld je recente werkervaring en profieltekst. Een referentie plaats je dus onder de vouw op je cv.
Wanneer je besluit een referentie op je cv te plaatsen hou het dan kort. Het bedrijf, functie, naam en telefoonnummer van de referaat is voldoende. Een referentie op je cv komt er vervolgens zo uit te zien:
Referentie
Jan Jansen,
0612345678,
product manager bij Unilever
Wie geef je op als referentie?
Wie geef je op als je referentie? Het beste is iemand op te geven met wie je veel hebt samengewerkt en die jouw positieve eigenschappen goed kent. Dit kan een teamleider, stagebegeleider of collega zijn. Hoe doe je dat wanneer je een starter bent? Wanneer je net bent afgestudeerd en je de arbeidsmarkt verkent kun je ook een oud-docent of professor opgeven als referentie. Deze zal ongetwijfeld jouw vaardigheden ook hebben opgemerkt.
TIP: neem altijd even contact met de persoon op en vraag of hij jouw referentie wilt zijn. Deze staat dan niet voor verrassingen en kan zich zelfs gaan voorbereiden.
Welke vragen worden er aan een referaat gesteld?
Wanneer je potentiële werkgever contant opneemt met je oud-werkgever heeft hij natuurlijk enkele vragen om nog een beter beeld van je te krijgen. Hier zetten we er een aantal op een rijtje:
- Welke functie had de kandidaat bij het bedrijf?
- Hoe zag uw samenwerking met de kandidaat eruit?
- Hoe was de relatie tussen de kandidaat en zijn collega’s?
- Zou u de kandidaat weer opnieuw aannemen?
- Hoe presteerde de kandidaat onder tijdsdruk?
- Haalde de kandidaat al zijn deadlines?
- Hoe functioneerde de kandidaat in het algemeen?
- Hoe flexibel was de kandidaat betreft overwerk?
- Wat zijn de positieve eigenschappen van de kandidaat?
Tot slot
Na deze blog gelezen te hebben weet je wat je met je referentie op je cv kunt doen. Het geen absolute must het te vermelden en focus je vooral op je persoonlijk profiel, vaardigheden en recente werkervaring. Maar wanneer je voldoende ruimte over hebt op je cv template en ook een goede referentie hebt, overweeg dan om het op de juiste manier te plaatsen.
Je cv herschrijven?
Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je cv herschrijven, wij tillen je cv echt naar een hoger niveau.