update 04-04-2021
Sollicitatiebrief schrijven, hoe doe je dat?
Je hebt na het zoeken van een vacature eindelijke een leuke job gevonden en ben je enthousiast geworden? Dan wordt het tijd om een sollicitatiebrief te schrijven. En hoe kun je het beste een goede sollicitatiebrief schrijven? Dat doe je door een stappenplan te maken en je goed nadenkt waarom je bepaalde zaken in je brief zet. Het gaat immers om jouw droombaan. Zoek ook op internet naar een voorbeeld sollicitatiebrief, dit kan je helpen de opbouw van een sollicitatiebrief te begrijpen.
In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap een goede sollicitatiebrief schrijft, zodat jij met veel zelfvetrouwen je sollicitatie tegemoet gaat.
Stap 1. De voorbereiding
Een zorgvuldige voorbereiding is cruciaal voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Je laat daarmee ook zien dat je er echt werk van gemaakt hebt.
Verzamel informatie over het bedrijf waar je solliciteert
Onderzoek het bedrijf of organisatie en verzamel zoveel mogelijk informatie. Dit kun je doen door je netwerk te raadplegen. Een andere manier is zoeken naar een bedrijf/organisatie bij Google Alerts. Ook het lezen van jaarverslagen kan je verder helpen aan bruikbare informatie. Met al deze informatie is de kans groter dat jij straks een ijzersterke sollicitatiebrief kan versturen.
Verdiep je in de vacature
Verdiep je verder in de vacature/functie, zodat je hier een helder beeld van hebt.
Wanneer je deze stappen hebt genomen ben je klaar voor het schrijven van een sollicitatiebrief.
Zoek hier je vacature: www.indeed.nl
Stap 2. Schrijf een sterke openingszin in je sollicitatiebrief
Een Sterke openingszin in je sollicitatiebrief nodigt de lezer uit om verder te lezen. Het is immers de eerste indruk die de lezer van je krijgt.
Loop je vast in het schrijven van een goede openingszin?
Enkele voorbeelden van sterke openingszinnen voor je sollicitatiebrief
Openingszin voorbeeld 1
“Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging stuitte ik in de Telegraaf op de vacature voor de functie account manager en hoefde ik niet lang na te denken om te reageren.”
Openingszin voorbeeld 2
“Na ons prettig telefoongesprek ben ik direct met veel enthousiasme begonnen met schrijven van deze sollicitatiebrief.”
Openingszin voorbeeld 3
“Het is mij nog niet eerder overkomen dat een vacature zo goed bij mij past als deze. Ik ben daarom direct met veel enthousiasme deze brief gaan schrijven.”
Stap 3. Opbouw sollicitatiebrief
Klaar met de openinszinnen? Dan kunnen we nu verder met de opbouw van je sollicitatiebrief. Want je wil voorkomen dat het een onsamenhangende brief wordt.
Laten we beginnen met een voorbeeld van een sollicitatiebrief
Voorbeeld sollicitatiebrief
Jan van den Hoogen
Pieterlaan 3
2905 KL Den Haag
AKZO
Afdeling P&O
Tav de Heer Scherpen
Postbus 22
1077 AS Amsterdam
Den Haag, 20 januari 2020
Betreft: sollicitatie naar de functie van accountmanager
Beste Dirk Scherpen,
Nadat u tijdens ons telefoongesprek meer vertelde over de inhoud van de functie account manager, wist ik direct dat deze baan me op het lijf geschreven is. In deze brief vertel ik u waarom.
Mijn werkzaamheden van de afgelopen jaren sluiten perfect aan bij de verantwoordelijkheden die u in uw vacature noemt voor de functie account manager. Ik ben gewend regelmatig contact te houden met klanten, het halen van verkooptargets en het sluiten van deals.
Wat mij aanspreekt aan de functie in uw bedrijf is het nauw samenwerken met sales collega’s. Met mijn enthousiasme, stressbestendigheid en resultaatgerichtheid ben ik ervan overtuigd dat ik op alle fronten aan de functie-eisen voldoe en dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan de doelstellingen van uw organisatie!
Ik ga graag tijdens een persoonlijk gesprek met U dieper in op mijn motivatie en wat ik voor (bedrijf) kan betekenen.
Met vriendelijke groet,
handtekening
Jan van den Hoogen
Over de opbouw van deze sollicitatiebrief
Het bovenstaande voorbeeld is een vrij standaard sollicitatiebrief. Hiermee kun je goed voor de dag komen bij je toekomstige werkgever.
Uitleg opbouw sollicitatiebrief in 5 stappen
- In deze sollicitatiebrief is begonnen met een verwijzing naar een telefoongesprek, waarin je aangeeft direct enthousiast te zijn.
- In de tweede alinea geef je aan waarom jij geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert en vertel je in het kort je ervaring.
- In de derde alinea vertel je over je vaardigheden en laat je zien dat deze goed aansluiten bij de functie.
- Hier verkoop je jezelf en verwijs je al naar een gesprek.
- En als laatste de afsluiting met een groet, handtekening en je naam voluit.
Stap 4 . Het vervolg van je sollicitatiebrief
Klaar! Eindelijk een goede sollicitatiebrief! Lees je sollicitatiebrief nog een aantal keer over en/of laat het nog door iemand anders lezen. Want dit voorkomt dat je spelfouten in je sollicitatiebrief hebt zitten.
Gedaan? Stuur dan nu je sollicitatiebrief tegelijk met je cv.
Is men enthousiast over je sollilicatiebrief en wordt je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Daarom is het interessant te weten welke vragen je zelf stelt bij een sollicitatiegesprek.
En dat zorgt ook weer voor meer zelfvertrouwen. Dat wil jij toch ook?
De regel geldt na het schrijven van een sollicitatiebrief nog steeds dat je cv het meest interessant is voor de lezer. Maar zorg dat je aan beide documenten voldoende aandacht besteedt.
Sollicitatiebrief laten schrijven?
Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je sollicitatiebrief door één van onze professionals schrijven, zodat jij uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.