Update 24-02-2021
Vaardigheden op mijn curriculum vitae
Iedereen beschikt wel over vaardigheden die hij/zij op een cv kan vermelden. Bepaalde skills kunnen nuttig zijn voor de functie waarop jij solliciteert en het zegt tenslotte ook iets over jou als persoon. We kunnen vaardigheden verdelen in soft skills en hard skills. Beide zijn belangrijk om op je curriculum vitae te vermelden, omdat het iets over je persoonlijkheid en je kwaliteiten zegt.
Wanneer je je echt wilt richten op je skills maak je de zogeheten vaardigheden-cv, ook wel het functioneel cv genoemd, die afwijkt van de standaard-cv. Een vaardigheden cv maak je wanneer de functie erom vraagt, wanneer je weinig werkervaring hebt of wanneer je een gat in je cv hebt.
Inhoudsopgave
Het vermelden van je skills op je cv (faq)
Je kwaliteiten vermelden. Hoe doe je dat? Welke vaardigheden vermeld ik? Lees hier de veel gestelde vragen over vaardigheden op je cv.
Welke vaardigheden vermeld ik op m’n CV?
Je vermeldt natuurlijk niet zomaar wat vaardigheden op je cv. Bedenk goed welke vaardigheden je hebt opgedaan uit eerdere werkervaring (hard skills). Wanneer je dat hebt gedaan en je je vaardigheden goed in beeld hebt, ga dan ook na of ze relevant zijn aan de functie waarop je solliciteert. Ook je soft skills doen er toe, omdat het veel zegt over jou als persoon. Dit zijn onder andere je sociale vaardigheden, creativiteit en communicatieve vaardigheden. Zorg dus dat je zowel je “hard skill” als je “soft skills”op je cv vermeld.
Waar vermeld ik mijn vaardigheden op m’n cv?
Je hebt inmiddels duidelijk welke vaardigheden jij op je cv wilt, maar waar plaats je deze op je cv? Wanneer je een standaard-cv maakt ligt de focus meer op werkervaring, opleiding en je persoonlijk profiel. Dit betekent natuurlijk niet dat de vaardigheden op je cv onbelangrijk zijn. Om de lezer toch een duidelijk overzicht te tonen en om alle onderdelen goed uit te lichten maak je een cv indeling. Meest gebruikelijk is om je cv sjabloon in twee kolommen te verdelen. Licht in één kolom je vaardigheden, interesses en hobby’s uit om zo een duidelijke opmaak van je cv te maken.
Voorbeeld van vaardigheden op je cv plaatsen
Hoe bepaal ik welke skills ik bezit?
Welke vaardigheden heb jij ontwikkeld? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wanneer je een competentietest doet wordt dit allemaal uitgelicht en kan er een competentieprofiel worden gemaakt. Voorbeelden van deze profielen zijn: de ondernemer, de zakelijke, de communicator. Vanuit deze resultaten kun je keuzes maken welke richting jij op wilt. Bij verschillende instanties kun je online een competentietest doen om zo jouw competentieprofiel vast te kunnen stellen. Bij 123test.nl kun je een uitgebreide test doen waarbij je bij 155 uitspraken kunt bepalen in hoeverre die op jou van toepassing zijn. De duur van de test is ongeveer 15 minuten.
Een aantal voorbeelden van skills die je kunt uitlichten op je curriculum vitae.
Communicatief sterk
Betrouwbaar
Leidinggevende capaciteiten
Collegiaal
Doorzetter
Technische vaardigheden
Goed kunnen luisteren
Oplossingsgericht
Leergierig
Het verschil tussen hard skills en soft skills
Om voor jezelf het overzicht te houden kun je je vaardigheden verdelen in “soft skills en “hard skills”. Wat betekent het? Hieronder leggen we uit wat het verschil is.
Soft skills
Soft skills zijn minder tastbaar en zijn veel meer op je persoonlijkheid gericht. Vaak gaat het hier over je sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, creativiteit flexibiliteit etc. Ook je natuurtalenten kun je onder soft skills plaatsen. Maar soft skills zijn ook aan te leren.
Enkele voorbeelden van soft skills
- Communicatief
- Flexibel
- Sociaal
- Teambuilder
- Verbinder
- Presentatie
- Creativiteit
- Stressbestendigheid
- Klantgerichtheid
De soft skills zijn voor een werkgever ook erg belangrijk en daarom zie je ze vaak ook bij de functie omschrijving staan.
Michael Pilarczyk over communicatieve vaargdigheden
Hard Skills
Hard skills zijn over het algemeen makkelijk meetbaar. Het zijn meestal de vaardigheden die je tijdens eerdere werkervaring of studie hebt verkregen. Dit kan dus ook gaan om vakinhoudelijke kennis of skills die trainbaar zijn. Het zijn belangrijke skills omdat ze vaak direct iets met je functie te maken hebben.
Enkele voorbeelden van hard skills
- Programmeren
- Zoekmachineoptimalisatie en -marketing
- Web-ontwikkeling
- Kennis van grafische ontwerptools
- Heftruck bediening
- Analytische skills (bijv data-analyse)
- Talenkennis
- Cijfervaardigheid
Hoe verkrijg je hard skills?
Wil je werken aan je hard skills dan zul je ze moeten trainen of nieuw moeten leren. Dit kan doormiddel van het volgen van een Workshop of cursus. Maar ook het lezen van boeken is een manier om hard skills te verkrijgen.
Waar kan ik Workshops en (online) trainingen volgen?
Door de huidige corona-maatregelen wordt het lastig een Workshop te volgen. Maar er zijn voldoende online trainingen om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Hieronder enkele websites waar dat mogelijk is:
Vermeld hard skills EN soft skills op je cv (tips)
Het is belangrijk dat je een combinatie van soft skills en hard skills op je cv zet. Een goede balans tussen deze skills staat goed op je cv. Dit is ook wat een werkgever verwacht. Zorg tevens dat het past bij de functie. Hard skills en soft skills kun je op je cv verdelen onder verschillende kopjes, bijvoorbeeld:
- Technische vaardigheden (hard skills)
- Vaardigheden of skills (hard skills en soft skills)
- Talenkennis (hard skills)
Nog een laatste tip!
Gebruik scorebalken voor meetbare vaardigheden (hard skills). Hiermee laat je zien op welk niveau je de hard skills bezit.