Sollicitatie tips

25 social media tips bij solliciteren

social media buttons

Solliciteren via social media? Zeker doen! Tegenwoordig is solliciteren meer dan alleen een cv maken en sollicitatiebrieven schrijven. Met slim gebruik van social media platforms kun je snel en effectief je droombaan vinden, ideaal toch? Maar is het altijd wel zo handig? En welke risico’s brengt online netwerken met zich mee?

Wil je social media inzetten voor sollicitaties dan is het van groot belang om dit ook goed en correct te gebruiken. Daarom hier 25 tips voor het gebruik van social media netwerken bij je sollicitatie.

Linkedin

Duidelijk de belangrijkste en handigste social media platform om in te zetten bij solliciteren.  Linkedin is immers bedoeld om zakelijk te gebruiken. Met allerlei handige tools kun je op Linkedin een uitstekend online cv maken.

13 handige sollicitatietips voor Linkedin

1. Naam het achternaam. Voor vrouwen eventueel ook meisjesnaam erbij.

2. Gebruik een recente en nette profielfoto. Laat deze door een professional maken.

3. Gebruik je headline functioneel, zorg dat er genoeg keywords in staan. Bijvoorbeeld over je expertise.

4. Schrijf je samenvatting kort maar krachtig, vermeld vaardigheden, prestaties en interesses.

5. Voeg een omslagfoto toe. Hiermee laat je zien dat je er werk van maakt.

6. Plaats ook recente werkervaring op je profiel, zorg dat dit gelijk is aan je cv.

8. Vermeld recente cursussen toe. Zo laat je zien dat je wil blijven leren.

9. Zorg ook dat je Linkedin profiel altijd up-to-date is. Dit werkt anders dan bij een cv, die werk je bij wanneer je het nodig hebt.

10. Laat eerdere leidinggevenden een aanbeveling (recommendation) schrijven, zo kom je ook hoger in zoekopdrachten.

11. Voeg niet alleen bekende mensen toe aan je netwerk, maar zoek ook naar mensen in jouw branche en zorg voor een connectie.

12. Word lid van groepen in jouw branche en post actief mee, bijvoorbeeld door te reageren. Recruiters zijn hier vaak ook actief.

13. Zorg dat je profiel op Linkedin je cv weerspiegeld. Het zou verwarrend zijn als dit te verschillend is.

 

Facebook

facebook logoFacebook staat nou niet direct bekend als HET sollicitatie platform. Hoewel toch veel bedrijven een (bedrijfs) pagina hebben en hier vacatures plaatsen. De drempel ligt laag om te liken of een bericht te sturen en is het daarom makkelijk om op te vallen. Mits je dat wel op de juiste manier doet. Daarom ook een aantal tips om Facebook goed en effectief te gebruiken bij je sollicitatie.

5 handige sollicitatietips voor Facebook

14. Bedenk ook hier goed welke profielfoto je plaatst, een recruiter beoordeeld ook je foto.

15. Snij je profielfoto en omslagfoto tot de juiste formaten. Bekijk hier de juiste formaten.

16. Maak  gebruik van de privacy instellingen op Facebook! Klik rechts bovenaan op het pijltje en ga naar instellingen en klik vervolgens op het tabblad privacy. Hier stel je in wat je met wie deelt.

17. Op verschillende bedrijfspagina’s vind je een tabblad “banen” met recente vacatures. Zorg dus dat je de pagina van interessante bedrijven liked zodat jij de eerste bent die op je gewenste vacature reageert.

18. Plaats een bericht dat je op zoek bent naar een baan en vermeld hier ook de functie en/of branche. Je bereik is vaak groter dan je denkt wanneer je het bericht instelt dat “vrienden van vrienden” dit ook kunnen bekijken.

Onderscheid je met een professioneel cv sjabloon

Twitter

Ook Twitter kun je succesvol inzetten bij je sollicitatie. Veel bedrijven en recruiters hebben immers een Twitter account(of meerdere) en Twitter staat dan ook bomvol vacatures. Dus ook hier liggen kansen genoeg om op te vallen. Hier volgen een aantal tips voor het gebruik van je Twitter account om snel en met succes een nieuwe baan te vinden.

7 handige sollicitatietips voor Twitter

19. Bouw een netwerk van volgers op. Roep hierbij niet alleen dat je werkt zoekt maar reageer (informatief) ook op berichten. Dit zorgt er voor dat andere Twitteraars je gaan volgen.

20. Zoek recruiters met de zoekmachine van Twitter. Volg ze en maak contact.

21. Maak slim gebruik van hashtags.  Bijvoorbeeld, #werkgezocht  #zoektwerk #solliciteren.

22. Ook hier geldt natuurlijk weer het gebruik van een goede (zakelijke) profielfoto.

23. Wees ook creatief met je omslagfoto. Laat zien dat je er werk van maakt.

24. Schrijf een krachtige bio. Noem je vaardigheden, prestaties en interesses en geef aan wat je zoekt. Gebruik hier ook relevante trefwoorden om sneller door recruiters gevonden te worden.

25. Wees geduldig en geef niet snel op. Probeer consequent te zijn met je Tweets.

Conclusie: Meer bereik met het inzetten van social media

Vacaturesites zijn bij de meeste werkzoekenden nog steeds enorm populair, je kunt er immers gericht naar vacatures zoeken en ze zijn altijd up-to-date. Maar het slim inzetten van social media kan verrassend goed werken. Het biedt je de mogelijkheid een band op te bouwen met je connecties waardoor recruiters eerder aan jou denken. Met een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek als gevolg.

Handige links bij dit artikel:  Video sollicitaties

Je cv herschrijven?

Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je cv herschrijven, wij tillen je cv echt naar een hoger niveau.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *