Je bent druk met je sollicitaties bezig maar je hebt nog geen cv? Of je hebt wel een cv maar deze is flink aan vernieuwing toe? Ontdek hoe je een perfect cv maakt in slechts 7 stappen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Na het lezen van deze blog heb je een concreet stappenplan en kun je helemaal zelf gratis een cv maken in Word zonder kosten.
De ultieme proef: in 7 stappen een perfect cv maken
Hoe maak je een cv? Iedereen heeft er ooit mee geworsteld. Hoe krijg je in Word een mooi gestructureerde cv? Wat zet ik bovenaan? Hoeveel pagina’s gebruik ik? In deze blog behandel ik stap voor stap hoe je een curriculum vitae zorgvuldig in elkaar zet, zodat je uiteindelijk met een goed cv voor de dag komt.
Inhoudsopgave
Stap 1: Kies een tekstverwerkingsprogramma waar je mee bekend bent
Om een goed cv te maken heb je een tekstverwerkingsprogramma nodig. Het meest gebruikte is Microsoft Word. Maar voor de degene die naar een alternatief zoeken hebben we een aantal programma’s op een rij gezet:
Voorbeeld van tekstverwerkingsprogramma’s
- Microsoft Word
- Open Office
- Google docs
- Wordpad
- Abiword
Stap 2: Kies voor een duidelijk stuctuur op je cv (FAQ)
Hoe maak ik een opvallende cv layout?
Stel eerst de vraag; welk cv-design past bij mij? Maar overdrijf niet met de layout. Het gaat uiteindelijk om de inhoud van je cv. Eenvoudige stappen om kleur te geven aan je cv zijn:
– Kies iconen voor je persoonlijke gegevens, zo ga je ook efficiënter om met de ruimte die je hebt
– Gebruik duidelijke lettertypes, zoals Arial, Verdana en Galibri.
– Maak scorebalken voor je vaardigheden in je tekstverwerkingsprogramma of Adobe Photoshop
– Gebruik een achtergrondkleur voor de subtitels
– Laat door een professionele fotograaf een profielfoto van je maken
Hoe geef ik structuur aan mijn cv?
Een goede structuur en duidelijke koppen zijn belangrijk voor de lezer van het cv. Waarom? Het is bekend dat recruiters gemiddeld 6 seconden nodig hebben om je cv te scannen. En dat gaat een stuk eenvoudiger wanneer jij een overzichtelijk curriculum vitae hebt. Heb je moeite met het maken van een opvallende layout? En wil je zonder kosten een goed cv maken? Je kunt bij ons een gratis cv template in word downloaden en deze eenvoudig invullen. Hierbij kun je ook gebruik maken van een video handleiding.
Hoe kan ik mijn cv indelen?
De meeste recruiters doen er slechts enkele seconden over om je cv te scannen. Hiervan wordt 80% gekeken naar de belangrijkste zaken (boven de vouw) zoals je competenties, jouw naam, profielfoto, profieltekst en werkervaring . Gebruik kopjes met dik gedrukte letters zodat de lezer jouw duidelijke indeling op je cv snel kan volgen.
Stap 3: Zorg voor een goede profielfoto op je cv
Één van de dingen waarmee je je onderscheidt is een heldere profielfoto op je cv. En daar bedoel ik geen vakantiekiekje mee… Hoe kom je dan aan een goede profielfoto? Laat door een professionele fotograaf meerdere foto’s van je maken en selecteer. Daarmee maak je echt het verschil!
Hieronder enkele tips voor een goede profielfoto op je cv
- Zorg voor een rustige achtergrond
- Trek geschikte kleding aan
- Zorg voor een goede belichting
- Bewerk eventueel je foto in een programma (je kunt ook online je profielfoto bewerken)
- Snij je foto bij
Bekijk in de video hoe je een goede profielfoto maakt.
Stap 4: Kies een duidelijke lettertype
Denk niet te moeilijk over de keuze van het lettertype. Er is maar één ding echt belangrijk en dat is dat de lezer er makkelijk doorheen kan lezen. Kies voor je cv dus een duidelijke lettertype. Maak dus ook gebruik van maximaal 2 lettertypes, één lettertype is eigenijk al voldoende.
Duidelijk leesbare lettertypes voor je curriculum vitae zijn:
- Arial
- Calibri
- Garamond
- Georgia
- Verdana
- Trebuchet
- Lato
- Railway
Download een font bij Google fonts of bekijk hier het overzicht van nog veel meer lettertypes die je kunt gebruiken voor je cv. In het voorbeeld hieronder zie hoe je een font installeert op je computer (windows en mac OS X).
Voorbeeld windowscomputer
Voorbeeld Mac OS X:
Stap 5: De inhoud van je curriculum vitae
Persoonlijk profiel
Je profieltekst, een niet te missen kans om indruk te maken op de lezer! Al eerder hebben we in een blog uitgebreid over de persoonlijk profiel op je cv geschreven. Hier zetten we nog de belangrijkste punten op een rijtje.
- Schrijf een kort en krachtig profieltekst over jezelf.
- Bedenk welke vaardigheden van jou belangrijk zijn voor de functie
- Ook je prestaties uit eerdere werkervaring kun je hier kwijt
Voorbeeld: “Tijdens mijn periode als salesmanager heb ik het aantal sales binnen 1 jaar met 25% verhoogd”.
- Schrijf in ik vorm, dat maakt het persoonlijker
- Richt je persoonlijk profiel op een functie of vacature (wees origineel)
Vaardigheden op je cv
Voor een werkgever of recruiter een belangrijk onderdeel op je cv. Want deze wil immers graag weten welke vaardigheden jij bezit die voor de functie belangrijk zijn. Een aantal voorbeelden van vaardigheden:
- Communicatief sterk
- Kan goed leiding geven
- Oplossingsgericht
- Resultaatgericht
- Leergierig
- Doorzetter
- Betrouwbaar
We verdelen vaardigheden meestal onder hard skills en soft skills. Onder hards skills verstaan we de meetbare skills en onder soft skills de persoonlijke eigenschappen zoals sociale vaardigheden en cratieviteit. Lees meer over her verschil tussen hard skills en soft skills.
Werkervaring en opleidingen
In een standaard cv zet je je werkervaring en opleidingen in chronologische volgorde. Noem bij je werkervaring je functie, bedrijf en de periode dat je er gewerkt hebt. Ook stages kun je onder het kopje werkervaring plaatsen. Bij opleiding wordt dat het opleidingsinstituut, periode en studierichting. Ook relevante cursussen kun je hier kwijt.
Bedenk goed wat je verder nog in je cv zet
De inhoud van je cv is nog niet volledig, maar het belangrijkste staat er nu wel in. Maar wat kun je nog meer vermelden? Naast bovengenoemde kun je nog je hobby’s, referenties en talenkennis erbij zetten.
Stap 6: Check je cv op spelfouten (meer dan één keer!)
Wat is nou een grotere afknapper dan een cv vol met spelfouten? Juist! Die is er niet. Wil je echt serieus genomen worden dan maak je een cv zonder spel- en typefouten. Check je cv meerdere keren met een spellingscontrole en laat het ook door iemand anders lezen.
Stap 7: Je bestand opslaan en versturen
Bijna een perfect cv! Nu alleen nog maar opslaan en versturen. Hoe doe je dat? Sla allereerst je cv op als pdf. Geef je bestand vervolgens een goede naam. Zet hier bijvoorbeeld je naam, functie en de datum in, bijvoorbeeld: pieter-manager-13-01-2018.pdf. Waarom zou je dat zo doen? Dit doe je omdat het netter staat en de lezer je cv makkelijker terug kan vinden.
Voorbeeld van een cv sjabloon na het volgen van bovenstaande stappen
Slotwoord:
Je weet nu hoe je een goed cv maakt. Verstuur je curriculum vitae inclusief sollicitatiebrief en wacht geduldig op een reactie. De tijd dat je moet wachten is vaak afhankelijk van organisatie en het aantal sollicitanten op de vacature. Maar gelukkig weet jij nu goed hoe je een goed cv maakt en heb je daardoor genoeg tijd over voor andere belangrijke zaken!
CV laten herschrijven?
Heb je een leuke vacature gezien? En wil je alles op alles zetten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Laat dan je cv herschrijven door één van onze tekstschrijvers.