Sollicitatie tips

De elevator pitch: maak een verpletterende indruk

Man en vrouw oefenen de elevator pitch

Elevator pitch voorbereiden

Stel je komt op het station een vage bekende tegen. Jullie staan samen met koffie in de hand op het perron te schuilen voor de regen. ‘Wat doe jij eigenlijk’, vraagt jouw vage kennis geïnteresseerd. De trein komt er al aan. ‘Eh, ik ben momenteel bezig met een project. Het heeft iets te maken met vernieuwing in de zorg. We, eh, ja, we werken eigenlijk aan een nieuw idee om het mantelzorgers makkelijker te maken… door.. ‘. De trein staat inmiddels stil en jullie moeten afscheid nemen. ‘Jammer, ik had graag meer willen weten. He, fijne dag!’. Had je nu maar even geoefend op je elevator pitch.

Man en vrouw oefenen de elevator pitch

Wat is een elevator pitch?

Een elevatorpitch is een korte en krachtige omschrijving van wie je bent, wat jij doet en wat je zoekt. Het moet in de tijd dat je met iemand in de lift staat verteld kunnen worden. Liefst spontaan, levendig en concreet. Als je eindigt met een vraag, maak het dan niet te groot. Er kan dan meteen een gevoel van verwachting en druk ontstaan. Dus wees enthousiast over wat je doet en laat zien waarin jij je onderscheidt.

Wat heb je aan een elevator pitch?

Soms ontbreekt de gelegenheid tot uitvoerig gesprek. Je moet je bijvoorbeeld voorstellen aan een groep mensen, of je wordt in een sollicitatiegesprek gevraagd iets te vertellen over jezelf. Dan moet je in een paar minuten een beeld van jezelf schetsen. Dat is voor velen best lastig, maar wel noodzakelijk om jouw vraag en of boodschap onder het voetlicht te krijgen. In die situaties komt een elevatorpitch van pas.

Wat zijn de regels van een elevator pitch?

Een elevatorpitch moet je in minder dan twee minuten kunnen uitspreken. Soms heb je langer de tijd, en soms korter. Daar kun je je pitch op aanpassen. De inhoud van je pitch beantwoordt altijd de volgende vier vragen:
1. Wie ben je?
2. Wat kun je (oplossing)
3. Wat voeg je toe? (voordelen)
4. Wat zoek je?

Tips voor het schrijven van jouw elevator pitch

Beantwoord de bovenstaande vragen en schrijf alles op wat in je opkomt. Vervolgens ga je wegstrepen en wees daarin streng voor jezelf. Schrijven is schrappen is niet voor niets een van de meest gehoorde schrijftips.

Oefen je elevatorpitch hardop. Het is gek misschien maar echt noodzakelijk. Oefen hem vaak hardop net zolang hij goed is. Hij blijft daardoor vers in je geheugen. En als zinnen niet lekker lopen kun je die aanpassen.

Oefen je elevatorpitch op anderen. Je vrienden en bekenden kunnen je feedback geven en je helpen om je elevatorpitch aan te scherpen.

Stem je elevatorpitch af op de functie waarop je solliciteert. Wat maakt jou een interessante kandidaat voor deze functie? Je kunt ook een pitch maken die afgestemd is op andere vragen. Ook kun je je pitch aanpassen op de tijd die je denkt te krijgen.

Enthousiasme is aanstekelijk. Dus zorg dat je optimaal energiek bent. Concentreer je op fijne ervaringen in je werk of daarbuiten en doe wat fysieke oefeningen voordat je een gesprek ingaat.

Voorbeeld van een elevator pitch

“Ik ben Aron Smith, na mijn studie elektrotechniek heb ik met veel plezier vijf jaar gewerkt als elektromonteur bij Electronics Nederland. Ik ben sociaal en vind het leuk om mensen te motiveren. (Wie ben je?) Daarom ben ik bij hetzelfde bedrijf projectleider voor nieuwbouwprojecten geworden. Daar geef ik leiding aan een team tekenaars en uitvoerders. (Wat kun je?) In mijn team heb ik de doorloopsnelheid met 10% naar beneden kunnen halen zonder verlies van kwaliteit. (Wat voeg je toe?) Ik zit nu aan mijn plafond in dit bedrijf en zou over willen stappen naar het leiden van grotere projecten. Daarom zou ik graag in gesprek gaan met de afdeling HR van uw bedrijf. Kunt u mij verder helpen?(Wat zoek je?)”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *